onsdag 29 april 2009

Gör pärlplattor av dina bilder

När jag gör pärlplattor av foton och bilder använder jag mig av Photoshop.
Detta är bara hur jag gör det. Det bästa resultatet får man genom att prova sig fram med och kasta om ordningen på dom olika stegen.

Välj "crop tool" (1), ställ in parameters (2) om du redan vet vilken storlek slutresultatet ska vara. Jag har valt 58x58 för att det ska passa 2x2 piggplattor.


Välj ut den delen av bilden du vill använda.
När du beskurit bilden är det dax att ändra hur ljus bilden är (Image > Adjustments > Brightness/Contrast) och här är det upp till personlig smak och du kommer få ändra och göra om detta steget för att bli nöjd.


Ändra till gråskala (Image > Mode > Grayscale)


Det magiska verktyget i det hela är "posterize" (Image > Adjustments > Posterize). Här ställer du in hur många färger du har att använda. Jag använder 5 färger i min gråskala.
Nu ska vi förminska bilden till samma som vi valde i första steget (Image > Image Size) och det viktiga här är att välja "Nearest Neighbor".


Till sist lägger jag på rutnätet och så här blev slutresultatet


Nu är det bara det roliga kvar.

16 kommentarer:

 1. Bra guide, fungerade likadant i Gimp. :)

  Jag undrar var du får tag på olika gråa nyanser av pärlor. Jag hittar bara en variant och tre-stegs-gråskala fungerar inte så bra för poträtt.. Kombinerar du från olika märken eller är det något av märkena som håller sig med flera nyanser och jag bara hittar det inte?

  Fin sida, jag är riktigt sugen nu på att göra ett stort poträtt efter att sett hur bra dina blivit! Tack!

  /Sara

  SvaraRadera
 2. Verkligen schyrre att du delar med dig!!! TACK TACK TACK!!! Jag har suttit och klurat över hur jag ska få till det och så hittade jag din fiffiga blogg, nästan som julafton faktiskt.

  Lycka till med pärlandet!
  //Paula.

  SvaraRadera
 3. Tack för alla fina ord :)

  Sara: Jag använder vit, grå, svart och genomskinlig grå från Hama och ljusgrå från Nabbi.
  Nabbi har en vanlig grå med som man kan använda och då få sex nyanser.

  SvaraRadera
 4. Tja!
  Är inte så hemma på hur de funkar med bloggar och vart man ska svara på frågor så ja svara här helt enkelt =D.

  Magneterna köpte jag på Panduro, de har ett litet paket där man får typ 10-20st för 26kr. Jag använde de största som följer med i förpackningen nu men om man bara skall ha de som kylspåksmagneter kan man använda de mindre varianterna och köra flera på samma platta.

  SvaraRadera
 5. Nej inte jag heller. För det mesta svarar jag på kommentarerna här eftersom dom oftast berör inlägget i fråga och då kan det vara trevligt för andra läsare som undrar samma sak att kunna få svaret på samma sida.

  Panduro har mycket trevliga saker.
  Jag känner mig peppad på den här idén.
  Har funderat på en bra lösning men bara sett folk som gör otympliga broscher av pärlplattor tidigare men detta verkade mycket bättre.

  Går det bra att maskintvätta magneter?

  SvaraRadera
 6. Jag har den svenska adobe elements och jag vet inte riktigt hur jag ska hitta allt så att jag får pixelbilder av vilka bilder jag nu än väljer. Efter att ha läst din blogg så är jag riktigt sugen på att börja själv så på måndag blir det till att beställa grejer. :-D Riktigt inspirerande blogg! Sluta inte!! :-) /Carolina

  SvaraRadera
 7. Sundsvalstrets.blogspot.com

  Nu har bloggen varit uppe i drygt 1 vecka, och jag kände att det var dags att länka den till dig, nu när den har kommit igång.

  Fortsätt med bloggandet!

  /Hangaren

  SvaraRadera
 8. hej! jag gör exakt som din beskrivning (vi har dock inte samma version på ps tror jag) men det när jag lägger på rutnätet är det inte skarpa rutor under. om du förstår? Bilden är fortfarande likadan

  SvaraRadera
 9. Har du zoomat in bilden?

  SvaraRadera
 10. Hej, jag funderar på var du får tag på hamas transparenta gråa pärlor? ja hittar dem nämligen inte på panduro eller någon annan fysisk affär. Är sjukt sugen på att sätta igång med porträtt men kan ju inte börja innan jag har ala fem färger eller kan och kan, jag vill inte sätta igång innan jag har allt:P Tack för en superfin blogg förresten.

  SvaraRadera
 11. Hej Kajsa.
  Jag köper dom på http://www.cchobby.se/pages/product.asp?itemGuid=401478

  SvaraRadera
 12. hej skulle du kunna skriva en inköps lista på den där sidan på allt man behöver för att göra en sån stor pärlplatta ? alltså vilka typer av pärlor man behöver? vad dom heter och nyans samt hur vet man vart det ska vara vilken typ av pärla?? tack så hemskt mycket för svar grymt bra sida !!

  SvaraRadera
 13. Hej Tokanja
  Pärlorna från ljust till mörkt:
  Hama #1 vit
  Nabbi #10 Ljusgrå
  Hama #17 Grå
  Hama #23 Genomskinlig svart
  Hama #18 Svart

  Sen behöver du hopsättningsbara piggplattor och där rekommenderar jag Hamas framför Nabbis.
  Du behöver även maskeringstejp och bakplåtspapper till strykningen.

  Har du väl ett mönster så är det ganska mycket rakt fram. Lägg en vit där det är en vit ruta osv.

  SvaraRadera
 14. Använder du dig av Midi- eller Minipärlor?

  SvaraRadera
 15. Midi, men det går lika bra att använda mini om man vill.

  SvaraRadera